365 Gün Organik

365 Gün Organik
365 Gün Organik tüketebilirsiniz

24 Aralık 2015 Perşembe

Neden tavuk yumurtasının farklı renkleri olduğunu düşünmüş müydünüz? Bu protein zengini yiyecekle ilgili eğlenceli gerçekler.

Yumurta protein ve B vitamini almanın lezzetli yollarından biri. Kalp sağlığına etkisi konusunda tartışmalar olsa da, birçok uzman yumurtanın sağlıklı olduğunu söylüyor. Hatta bir araştırma, yumurtayla edilen bir kahvaltının, tahıllı kahvaltılara göre günün ilerleyen saatlerinde atıştırma isteğini azalttığını ortaya koydu. Ama bu kadar yaygın bir yiyecek hakkında bu kadar az şey bilmemiz şaşırtıcı. İşte yumurtayla ilgili az bilinen gerçekler:

1. Yumurta sarısı beyin gelişimine yardımcı olur
Nörolojik fonksiyonların iyileşmesini ve enflamasyonu azaltan B kompleks vitamini kolinin en zengin kaynağı yumurta sarısıdır. Ayrıca beslenmeyle alınan kolinin hamile kadınlarda fetüsün beyin gelişimini desteklediği yönünde kanıtlar bulunuyor. Kolin aynı zamanda mutlulukla da ilişkili; serotonin, dopamin ve nöroefedrin gibi “mutluluk” hormonlarının salgılanmasına yardımcı oluyor.

2. Yumurta ideal proteini içerir
İçindeki proteinin tamamı vücut tarafından emilip kullanılabildiği için yumurta protein konusunda “altın standardı” tutturur.

3. Tavuğun yaşı önemlidir
Söz konusu kaliteyse, yumurta tavuktan çıkar. Poultry Science dergisinde yayınlanan bir araştırma, genç (28 hafta) ve yaşlı (97 hafta) tavukların ürettikleri yumurtaların orta yaşlı tavuklarınkinden daha az besin maddesi içerebildiğini gösteriyor. Araştırmacılar, tavuk üreticilerinin yaşlı ve genç tavukları sofra yumurtası, orta yaşlı tavuklarıysa sıvı yumurta üretimi için tercih etmesinden yana.

4. Yumurta sarısının rengi ne ifade ediyor?
Amerikan yumurta Birliği’ne göre yumurta sarısının açık ya da koyu renkli olması, yumurtanın sağlıklı olmasıyla doğrudan ilişkili değil. Bu renk tavuğun beslenme biçimini gösteriyor. Tahıl ve karoten içeren otlarla beslenen tavukların sarısı koyu renk oluyor, ama bu yumurtanın daha besleyici olduğunu göstermiyor. Ancak açık alanda yetişen tavuklar daha çeşitli yiyeceklerle beslenebildikleri için, yumurtaları daha koyu renk oluyor.

5. Yumurta beyazı: Bulanık mı, berrak mı?
Yumurta beyazını bulanık ya da berrak yapan yumurtanın tazeliğidir. Eski yumurtaların beyazı berrakken, daha taze yumurtaların opak bir görüntüsü olur.

6. Kahverengi mi, beyaz mı?
Yumurta kabuğunun rengi, tavuğun türüyle ilişkilidir, tavuk ya da yumurtanın sağlığıyla değil.

7. Yumurta üç ay dayanır
Yumurtalar genellikle bırakıldıktan sonra bir hafta içinde paketlenirler, ama USDA bu sürenin bir aya kadar uzamasına izin veriyor. Son kullanma tarihi, paketlenme tarihinden bir ay sonra oluyor. Ama USDA’e göre aslında yumurtalar son kullanma tarihinden üç ile beş hafta sonra hala iyi durumda olabiliyor.

Source: New York - Posta212
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla İlgili Yorum Yaz: