365 Gün Organik

365 Gün Organik
365 Gün Organik tüketebilirsiniz

27 Ekim 2015 Salı

“Köy Tavuğunun Nasıl Üretildiği Bilinmiyor”

Köy tavuğunun hangi şartlar altında üretildiğinin bilinemeyeceğinin altını çizen Tardaş Organik Sahibi Dr. Recep Çöpten, organik ürünlerin yetiştirilme zincirini bilen tüketicilerin organikle ilgili karalamaları ciddiye almayacağına vurgu yaptı.
tardas

Tardaş Organik olarak kuruldukları 2006 yılından bu yana son tüketiciye uygun fiyat ile organik gıda vermek hedefiyle çalıştıklarını belirten Tardaş kurucusu ve sahibi Dr. Recep Çöpten, organik tavuk ve organik yumurta ile ilgili son dönemde yürütülen karalama kampanyaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ticari kaygılar nedeniyle birçok üründe olduğu gibi yükselen trendi olan her ürün için karalamalar olmasının gayet doğal olduğuna işaret eden Çöpten, “Organik yetiştiricilikte yetiştirilme zincirini bilen tüketiciler bu tür karalamaları ciddiye almaz” diye konuştu. Organik tavuk üretim şartlarıyla ilgili bilgiler veren Çöpten, şunları söyledi:
“18 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik’te belirlenmiş tanıma göre Organik Tarım Faaliyetleri: Toprak, su, bitki, hayvan ve doğal kaynaklar kullanılarak organik ürün veya organik girdi üretilmesi ya da organik girdi yetiştirilmesi, doğal alan ve kaynaklardan ürün toplanması, hasat etme, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma, pazarlama, ihracat, ithalat ile ürün veya girdinin tüketiciye ulaşıncaya kadar olan diğer işlemlerini tanımlarken, Organik Tarım Metodu: ise organik tarım uygulamaları esnasında yapılması gereken bilimsel ve teknik uygulamaların tamamını veya bölümlerin her birini tanımlar. Yani, şu demektir ki; Organik tarım ve üretimi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetimindedir. Üretici ile Bakanlık arasında ise akridite olmuş Sertifikasyon Firmaları ve denetmeleri vardır. Her aşamasında çevreye ve insan sağlığına, hayvan refahına önem verilen bir üretim söz konusudur. Her üretim aşamasında haberli ve habersiz denetimlerle üretim kontrol edilmekte, üretim aşamasında ve ambalajlı ürünlerde analiz yapılmaktadır. Yönetmelik çerçevesinde denetimlerden geçen ve belgelendirilen ürünler organik ürün olabilmektedir. Organik tavuk üretiminde de aynı şekilde ve aynı yöntemle üretilmiş yemlerle beslenen ve yönetmeliğe uygun kümes ve koşullarda barındırılan tavuklardan elde edilen ve organik koşullara uygun belgelendirilmiş kesimhanelerde kesilip temizlenip ambalajlanma zorunluluğu vardır.”

TAMAMEN KONTROL DIŞI ÜRETİM
Organik tavuk ile köy-doğal tavuk arasındaki farkın kesinlikle üretim aşamaları olduğuna da dikkat çeken Dr. Recep Çöpten, köy tavuğunun üretim aşamalarının bilinemeyeceğine işaret etti. Çöpten, “Organik tavukta kontrollü üretim olmasına karşın, köy tavuğu ki böyle bir tabire veya sınıflamaya karşı olmama karşın tamamen kontrol dışı serbest yetişen tavuk anlamaktayım. Köy tavuğu denince nasıl bir üretim oluyor bilinmemektedir. Ne yedirildiği veya hangi koşullarda barındırıldığı bilinmediği gibi bir belgelenme veya denetim analiz de bulunmamaktadır” diye konuştu.
Tüketicilerin organik ürünlerin fiyatlarını yüksek bulmalarına ilişkin değerlendirmesinde ise Çöpten, Tardaş olarak organik olmayan ürünlerle fiyat aralığını mümkün olduğu kadar daraltarak her tüketiciye ulaşmaya çalıştıklarını belirtti ve ekledi: “Tamamen kimyasaldan ari, kesinlikle bir ilaç uygulaması olmadan ve tamamen organik üretilmiş yemlerle beslenen bir tavuk olduğu için, kısa sürede üretilen ve her türlü yetiştiricilik girdisi rahatlıkla kullanılabilen diğer konvansiyonel yetiştirilen tavuklara göre fiyatları biraz yüksek olabilmektedir. Bu da gayet normaldir.”

Kaynak : Organik Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla İlgili Yorum Yaz: