365 Gün Organik

365 Gün Organik
365 Gün Organik tüketebilirsiniz

24 Mayıs 2016 Salı

Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?


Yılın en güzel zamanı olan yaz mevsimi yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı. Artan güneş ışınlarıyla beraber gündemi en fazla meşgul eden sorulardan biri "hangi güneş kremi tercih edilmeli?"

Güneş ışınlarının zararlı etkileriyle ilgili bilgi sahibi olan herkesin, özellikle küçük çocuğu olan ailelerin ve güneş allerjisi olanların aklında bir kısmı doğru, bir kısmı yanlış, birçok bilgi var.

Peki hangi güneş kremini tercih edeceğimize nasıl karar vermeliyiz? Bizi en iyi hangi güneş kremi korur? En yüksek korumayı en fazla koruma faktör (50 - 70 faktör vb.) özelliği olan kremler mi sağlar? Güneş kremlerinin içinde zararlı maddeler var mıdır? Bir güneş kreminin güvenilirliğine nasıl inanabilirim? Bu ve bunlar gibi çeşitli sorularınızın cevabını aşağıda bulacaksınız;

Doğru güneş kremine karar verirken önceliklerinizi belirlemeniz, alacağınız üründen maksimum performansı sağlayabilmeniz adına çok önemlidir. Eğer önceliğiniz televizyonda gördüğünüz bazı medyatik ünlüler gibi aşırı bronzlaşmak ise, kararınızı ciddi anlamda gözden geçirmeniz tavsiye olunur. Zira, güneşten alacağınız D vitamini sağlığınız açısından çok faydalıdır, ancak aşırı bronzlaşma, hangi ürünü kullanırsanız kullanın, beraberinde erken yaşlanma ve cilt kanseri riskini getirecektir.

Eğer hem güneşin tadını çıkarmak hem de cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak istiyorsanız, güvenilir bir marka tercihi ile seçenekler arasında ilk elemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Arkasından koruma faktörü seçimi gelecektir. "Güneşten en yi korumayı yüksek koruma faktörüne sahip güneş kremleri yapar" düşüncesi  mantıken doğru gözükse de, diğer taraftan 30 faktörün üzerinde ve organik sertifikası olmayan güneş kremlerinde kullanılan birçok zararlı madde olduğu unutulmamalıdır. 30 koruma faktörüne sahip bir güneş kremi sizi güneşin zararlı ışınlarından %93 oranında korur. 50 koruma faktörüne sahip bir güneş kremi ise %98 korur. Yani  arada sadece %5 oranında bir fark vardır. Doğal (biyolojik) koruma sadece 30 faktöre kadar yapılabilir. 30 faktör üzerindeki güneş kremlerinde kimyasal filitrasyon uygulanır. Kullanılan kimyasal koruyucular sizi güneşten korur ancak cildinizin üzerinde birçok hastalığa sebep olan ağır bir kimyasal kalıntı bırakır. Yani güneş ışınlarından daha fazla zarar verir.

Cilt sağlığınız açısından en doğru güneş kremi seçimi "organik sertifikalı güneş kremi" olacaktır.

Dikkat!!! Piyasada 50+ faktör, 70+ faktör gibi tanımlamalarla, çoğu hiç bir yasal kontrol mekanizmasından geçmeyen, kimyasal filtreleme ve zararlı katkı maddeleri içeren güneş kremleri satılmaktadır. Tüketiciler bu tür ürünlerin üzerinde yazılı yüksek koruma faktörlerine aldanıp, çocuklarını ve kendilerini güneşin zararlı etkilerinden en iyi şekilde korumak düşüncesiyle bu tür ürünleri tercih edebilmektedir. 

Organik sertifikasyona sahip güneş kremlerinde aşşağıdaki zararlı maddeler bulunmaz;

- Yapay ve kimyasal güneş filtreleri,
- Yapay katkı maddeleriyle renklendirme, 
- Suni koku ve aromalar,
- Suni koruyucu katkı maddeleri,
- Nanoteknoloji,
- Çinko oksid,
- PEG,(Polietilen Glikol)
- Paraben.
Yukarıda bahsi geçen içeriklerin tümünün kanseri tetikleyen maddeler olduğu bilinmektedir.

Piyasada satılan güneş kremlerinin çoğunda doğal, naturel, bitkisel gibi algı yönetimi yapan ibareler bulunur. Cilt sağlığı açısından tercih edilen ürünün üzerinde "organik sertifikası" olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Organik sertifikası olan güneş kremlerinin ambalajlarında mutlaka ilgili bir sertifika logosu bulunacaktır. Organik sertifikasyon, üretici firma açısından da bir gurur ve prestij kaynağıdır. Organik sertifikasyon firmaları, ilgili ürürnün üretimine dair tüm süreçleri kontrol eder, belgelendirir ve ilgili devlet kurumlarına rapor eder. Mevcut ticari sistem içerisinde sağlık açısından en güvenilir ürünler, organik sertifikalı ürünlerdir.

Güneş ve denizin tadını özgürce çıkartabildiğiniz mükemmel bir yaz geçirmeniz dileğiyle organik güneş kremi tercih etmeyi ve şapkanızı takmayı unutmayın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla İlgili Yorum Yaz: